Beleggers gaan er steeds meer vanuit dat de Europese Centrale Bank met radicale acties de geldkraan verder openzet, om te voorkomen dat prijzen en lonen structureel dalen, en zo de hoop op economisch herstel de grond in boren.
De rentes op Europese staatsleningen zijn dinsdag opnieuw stevig gedaald. Beleggers verwachten dat de matige ontwikkeling van de Europese economie de Europese Centrale Bank (ECB) zal aanzetten tot nieuwe crisismaatregelen, zoals het opkopen van obligaties.
Lage rentes in Noord- en Zuid-Europa
Bij obligatieleningen werken de prijs van de lening en de rente in de omgekeerde richting. Als er met opkopen leningen uit de markt worden gehaald, wat een prijsopdrijvend effect heeft, drukt dat marktrentes van leningen. Beleggers lopen daar al op vooruit.
Als krediet nog goedkoper wordt, zet dat bedrijven en burgers mogelijk aan om meer te investeren en consumeren, zodat de economie een impuls krijgt. Dit zou ook een eind moeten maken aan de zeer geringe prijsstijgingen in veel eurolanden.
Vooral de rentes op Zuid-Europese obligaties gingen dinsdag verder omlaag. Het rendement op 10-jarige leningen van Spanje zakte voor de zesde achtereenvolgende dag en bereikte met 2,2 procent het laagste niveau in meer dan 20 jaar.
De vergelijkbare Italiaanse rente ging omlaag naar 2,4 procent. Tijdens de Europese schuldencrisis liepen de Spaanse en Italiaanse rente nog op tot meer dan 7 procent.
De Nederlandse rente naderde dinsdag de grens van 1 procent, waar de Duitse rente eerder deze maand voor het eerst in de historie onder zakte.
Eén en ander heeft overigens ook invloed op bancaire rentes voor spaargeld en hypotheken. Zo is de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast in Nederland gedaald naar 3,36 procent, meldde intermediair De Hypotheekshop dinsdag. Ook dat is een historisch laag niveau.
Hoop op Draghi bij keren zwakke inflatie
Beleggers reageren onder meer op een toespraak van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in de Verenigde Staten.
De sterkere eurolanden kunnen meer doen om het herstel van de Europese economie op gang te helpen en de werkloosheid te verlagen, stelde Draghi vrijdag tijdens de conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.
Volgens Draghi moeten landen worden aangemoedigd om meer geld uit te geven, zolang ze binnen de Europese begrotingsregels blijven. De bestaande mogelijkheden kunnen volgens de Italiaan worden benut om het zwakke herstel aan te pakken en de gevolgen van noodzakelijke economische hervormingen te verzachten.
Stimulering ECB
Draghi herhaalde dat de Europese Centrale Bank ook bereid is nieuwe stimuleringsmaatregelen te nemen, als dat nodig is. Die maatregelen werken volgens hem echter beter als overheden ook een bijdrage leveren. ,,Het zou beter zijn als het begrotingsbeleid een grotere rol gaat spelen naast monetair beleid. Ik denk dat daar ruimte voor is'', stelde hij.
Van de grote eurolanden heeft vooral Duitsland ruimte voor extra bestedingen. Europa's grootste economie heeft zijn overheidstekort de afgelopen jaren volledig weggewerkt en zou de uitgaven kunnen verhogen, of de belastingen kunnen verlagen, zonder de Europese tekortnorm van 3 procent te overschrijden. Ook het Nederlandse tekort is inmiddels weer kleiner dan de maximaal toegestane omvang.
Moeizaam herstel eurozone
Hoewel de recessie in de eurozone al enige tijd voorbij is, bleek de afgelopen weken weer dat het herstel nauwelijks van de grond komt. Mede daardoor staat de werkloosheid nog altijd op recordhoogte, terwijl de inflatie zo goed als is verdwenen.
Draghi benadrukte dat uiteindelijk alleen vergaande hervormingen van de economie en arbeidsmarkt de structurele problemen kunnen verhelpen. Daarbij moeten vooral de capaciteiten van werknemers worden verbeterd, terwijl het ook makkelijker moet worden voor mensen om van baan te veranderen.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Lage hypotheekrente, lage spaarrente: heeft aflossen zin?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl